Wyposażamy zaplecze kuchenne

Urządzając zaplecze kuchenne dowolnego lokalu, czekają nas duże wydatki. Warto przygotować wstępną listę, aby się na nie przygotować. Jest kilka elementów, które są niezbędne – m.in. stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej, blaty kuchenne itd. To jednak nie wszystko – sprawdź, w co musisz zainwestować, jeśli masz w planie biznes o takim charakterze.

Wyposażenie lokalu gastronomicznego wiąże się z wysokimi kosztami, gdyż musimy urządzić zarówno salę jadalnianą dla gości, jak i zaplecze dla ekipy kuchennej. Skupmy się jednak na tym drugim pomieszczeniu, gdyż od sposobu jego aranżacji zależy jakość i efektywność pracy kucharzy i pomocników. Sprawdź, jakich elementów nie może zabraknąć.

Stoły gastronomiczne

W każdym lokalu gastronomicznym jednym z podstawowych elementów wyposażenia kuchni są stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej. Praktyczne, wygodne, łatwe w czyszczeniu służą do przygotowywania potraw. Na rynku dostępne są różne modele, m.in. ze zlewem, półką, basenem jednokomorowym, skręcane itd. Meble, m.in. stoły ze stali nierdzewnej są bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia mechaniczne.

Regał magazynowy

Dobry stół gastronomiczny to początek wydatków – kolejnym elementem wyposażenia kuchni jest regał magazynowy. Wyposażony jest w kilka półek, do wyboru są modele o różnych wymiarach i obciążeniu, np. do 80 kg. Służą do przechowywania produktów na kuchennym zapleczu, w magazynach i pomieszczeniach gospodarczych. Solidnie wykonane stoły gastronomiczne ze stali nierdzewnej i chromowane regały to gwarancja wytrzymałości na wiele lat.

Zamrażarka gastronomiczna

Profesjonalna zamrażarka to jeden z niezbędnych sprzętów w lokalu, w którym potrzeba przechowywać produkty w odpowiedniej temperaturze, zapewniając im świeżość. Do wyboru są urządzenia o różnej pojemności, dzięki czemu można dobrać zamrażarkę optymalną do potrzeb. Sprawdzi się ona w lokalach gastronomicznych, np. restauracjach, stołówkach, ale też w magazynach chłodniczych.

Podgrzewacze

Jednym z przydatnych sprzętów w większości lokali, np. restauracjach czy zapleczach kuchennych hoteli – jest także podgrzewacz. Dzięki urządzeniu można utrzymać daną potrawę w optymalnej temperaturze, np. mięsa, ryż z warzywami, makarony, dania śniadaniowe itd. Polecamy solidny podgrzewacz wykonany – podobnie jak stół gastronomiczny czy regał – ze stali nierdzewnej.

Niezbędnych elementów wyposażenia lokalu jest znacznie więcej, ale należy je dobrać do konkretnego lokalu i jego charakteru. Przygotuj projekt restauracji i zaplanuj wydatki, aby je maksymalnie zoptymalizować.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here