Koktajle owocowe

Codzienne posiłki powinny być nie tylko pożywne, lecz także bogate w witaminy i składniki mineralne, a więc substancje niezbędne naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania. Dobrym sposobem na szybką i zdrową przekąskę są koktajle owocowe.

Warzywa i owoce powinny być podstawą naszej codziennej diety. Produkty te są o tyle istotne w naszej diecie, że stanowią bogate źródło składników mineralnych, witamin, a także polifenoli. Te ostatnie są organicznymi związkami chemicznymi występującymi naturalnie w wielu roślinach jadalnych. Mają właściwości przeciwutleniające, co sprawia, że zapobiegają przedwczesnemu starzeniu się komórek. Owoce są przy tym słodkie, zatem ich spożywanie ogranicza chęć sięgania po słodycze przetworzone, co stanowi ich dodatkową zaletę.

Dlaczego warto włączyć do diety koktajle z owoców?

Choć wszystkie owoce działają na nasz organizm korzystnie, nie są sobie równe. Jedne zawierają więcej witaminy A, C, E lub witamin z grupy B, inne są niezastąpionym źródłem błonnika albo składników mineralnych, takich jak potas, wapń, magnez czy żelazo. Aby zbilansować dietę, należy zachować różnorodność – nie tylko względem gatunków. Spożywanie owoców w tej samej formie każdego dnia (np. kawałka surowego jabłka, pomarańczy, kiwi, śliwki, garści malin lub borówek itd.) może zwyczajnie znudzić, co nie jest zjawiskiem pożądanym w żadnej diecie. Koktajle owocowe stanowią fantastyczną alternatywę dla owoców w formie najprostszej, pozwalają łączyć smaki i – w zależności od potrzeb – tworzyć napoje orzeźwiające, odżywcze lub zaspokajające pragnienie. Z uwagi na wysoką zawartość cukrów prostych w owocach, przygotowane z nich koktajle z powodzeniem zastąpią śniadanie czy przekąskę po treningu, będąc jednocześnie – ze względu na łączenie różnych owoców – prawdziwą bombą witaminową.

Koktajle owocowe na bazie jogurtu

Koktajle przygotowywane z samych owoców – pomijając sytuację, w której miksujemy również banany – mają konsystencję raczej wodnistą. Znakomicie zaspokoją pragnienie, lecz uczucie sytości po ich spożyciu szybko zniknie. Zagęszczenie koktajlu owocowego jogurtem naturalnym sprawi, że stanie się on przekąską pożywniejszą, a także bardziej wartościową. Jogurt naturalny jest źródłem wielu biopierwiastków: głównie wapnia, ale znajdują się w nim również cynk, jod, potas, a także witaminy z grupy B i rozpuszczalna w tłuszczach witamina A, która wspomaga proces widzenia.

Warto zwrócić uwagę, że jogurt naturalny jest produktem niskokalorycznym, zatem osoby dbające o sylwetkę czy nawet chcące zrzucić kilka kilogramów nie muszą obawiać się dodawania go do koktajli. Na przykład Jogurt naturalny Gęsty Bakoma zawiera zaledwie 49 kcal / 100 g produktu. Połączenie koktajlu owocowego z jogurtem czyni go przekąską pożywną, lecz w dalszym ciągu lekkostrawną i zdrową.

Z czym jeszcze komponować koktajle z owoców?

Komponując koktajle owocowe, warto zadać sobie pytanie, co chcemy osiągnąć. Czy koktajl ma być tylko napojem, który zaspokoi nasze pragnienie, dostarczając jednocześnie mnóstwa witamin, czy raczej formą małego posiłku, pomagającą przezwyciężyć głód? Od odpowiedzi na te pytania zależy dobór dodatków. Chcąc uzyskać orzeźwiający napój, możemy dodać do owoców trochę wody, kostek lodu, wody kokosowej czy kawałków selera naciowego. Wartość odżywczą koktajlu podniosą z kolei płatki owsiane, nasiona chia, siemię lniane, masło orzechowe, a nawet zielone warzywa, takie jak natka pietruszki czy liście jarmużu.

Miksowanie ze sobą różnych owoców i przygotowywanie na ich podstawie koktajli pozwala zachować różnorodność smakową i witaminową w codziennej diecie. Efekty eksperymentów kulinarnych są w tym przypadku zarówno zdrowe, jak i przyjemne.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here