Kawa świeżo palona z palarni

Ciężki poranek lub długi dzień? Bez wątpienia w takich chwilach pomoże kawa – pobudzający napój, którego sam aromat wyzwala energię. Dodatkowo jej głęboki smak gwarantuje świetne doznania smakowe. Osoby, które kawę piją okazyjnie, najczęściej nie odróżnią rodzaju kawy i nut smakowych palonych ziaren – zwłaszcza, gdy piją kawę z mlekiem lub innymi dodatkami. Natomiast osoby pijące kawę regularnie rozróżnią nie tylko smak, ale również kwasowość i zawartość kofeiny. Czy zatem kawa z palarni rzemieślniczej jest lepsza niż z produkcji przemysłowej?

Źródło ziaren

Różnicy w smaku „małej czarnej” należy doszukiwać się już u źródła, czyli plantacji krzewów kawowca. Przemysłowe, masowe produkcje kawy nastawiają się w głównej mierze na zysk, a jest on tym większy, im niższe koszty działalności generuje produkcja i większą ilość produktów można wytworzyć. Z tego powodu uprawy kawowca są bardzo często sztucznie przyspieszane, aby w jak najszybszy sposób otrzymać owoce potrzebne do spalania.

W przypadku ziaren kawy ważny jest nie tylko czas wzrostu, ale również sposób zbierania. Automatyczny i maszynowy powoduje uszkodzenia ziaren, co wpływa bezpośrednio na smak kawy. Mniejsze, rzemieślnicze palarnie stawiają na jakość, a nie na zysk. Dlatego też sprowadzają ziarna od małych, lokalnych plantatorów, którzy dbają o swoje uprawy z jak najwyższą starannością.

Istotna jest również wysokość plantacji – czym wyżej położona, tym lepiej. Na przykład rodzinna, tradycyjna palarnia Coffee & Sons https://coffeeandsons.pl/ posiada ziarna z plantacji położonej na wysokości 1700 m n.p.m.

Sposób palenia ziaren

Podstawowa zasada kierująca rzemieślniczymi palarniami – brak pośpiechu. Zwykłe szybkie spalenie kawy, a następnie ochłodzenie jej zimną wodą wpływa na pogorszenie jakości i aromatu kawy. Co więcej, ważne jest dostosowanie czasu palenia do gatunku kawy. Posiadanie takiej wiedzy i umiejętności przekłada się na uzyskanie idealnego balansu pomiędzy kwasowością, a słodkością kawy. Dodatkowo istotne są doskonałe warunki dotyczące takich aspektów, jak czystość pieca do palenia czy utrzymanie odpowiedniej wilgotności.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here