Akcesoria do przechowywania żywności - dlaczego folia aluminiowa powinna być wyposażeniem każdej kuchni

Odpowiednie przechowywanie żywności, tak by zachowała swoje właściwości, nie przesiąkła niechcianymi zapachami z lodówki i utrzymała temperaturę uzyskaną przy obróbce termicznej nie może obyć się bez użycia folii aluminiowej. Ale to nie wszystko. Popularne „sreberko” bowiem nie tylko pozwoli ochronić przygotowane przez nas dania- użycie folii kuchennej jest nieocenione w całym procesie pieczenia, czy nawet grillowania. Jakie właściwości posiada folia aluminiowa, jak odpowiednio jej używać oraz na co zwracać uwagę przy jej kupnie? Sprawdźmy.

Zastosowania folii aluminiowej w kuchni

Folia aluminiowa jest kojarzona przede wszystkim z pieczeniem: bez niej drobiowe mięso przyrządzane w piekarniku uległoby wyschnięciu, łosoś nie byłby tak soczysty i miękki, nie bylibyśmy także w stanie przyrządzić kaszanki lub sera camembert z grilla, nie owijając ich uprzednio folią. Folia aluminiowa chroni dania przed światłem, wilgocią i zbytnim napływem powietrza, idealnie sprawdzi się zatem jako opakowanie do kanapek na dłuższą trasę. Możemy owinąć w nią produkty i z powodzeniem przechować w lodówce, nie martwiąc się, że ulegną zepsuciu lub przesiąkną niechcianymi zapachami.

Mat i błysk – o czym informują nas strony folii aluminiowej?

Przypatrując się dokładnie „sreberku” szybko zauważymy, że posiada ono dwie różniące się fakturą strony. Jedna jest matowa, druga zaś błyszcząca. Odpowiednie użycie od wewnątrz jednej ze stron, nie pozostanie bez znaczenia dla przygotowywanego przez nas dania. I tak, kiedy decydujemy się upiec rybę lub przyrządzić danie z grilla, pamiętać należy, by błyszcząca strona znajdowała się wewnątrz, a matowa po zewnętrznej stronie. To ona zatrzymuje ciepło, doskonale izolując potrawę przed utratą temperatury. Z kolei matowa strona folii aluminiowej sprawdzi się przy owijaniu dań, kanapek i produktów, które jak najdłużej powinny zachować świeżość, naturalny smak i zapach-wtedy owijamy żywność matową stroną do wewnątrz, ta strona jest swoistym przepuszczalnikiem temperatury.

Dobrej jakości folia aluminiowa: na co zwracać uwagę przy zakupie?

Folia aluminiowa nie powinna się rwać, a jej odpakowanie nie powinno nastręczać trudności. Dobrej jakości folię aluminiową możemy zakupić między innymi na stronie https://www.stella.com.pl/oferta/folie-kuchenne. Dostępne są różne warianty folii: możemy dopasować idealną do naszych potrzeb szerokość i długość. Folie aluminiowe od firmy Stella Pack charakteryzuje dobra grubość oraz oryginalne tłoczenie.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here