Wyposażenie kuchni gastronomicznej

Urządzając każdy lokal gastronomiczny w różne sprzęty i drobne akcesoria, trzeba wyróżnić podstawowe ich kategorie, przygotować listę zakupów i podliczyć wstępne wydatki. Niezbędne są między innymi urządzenia chłodnicze, do pieczenia, podtrzymywania temperatury, meble ze stali nierdzewnej i inne – kilka porad znajdziesz poniżej.

Lista zakupów to podstawa

Aby otworzyć lokal i zadbać o to, by dobrze prosperował, przede wszystkim należy przygotować listę niezbędnych rzeczy i zainwestować w ich dobrą jakość. Wiele zależy od wielkości i charakteru lokalu, bo inne urządzenia i akcesoria będą wymagane w restauracji, a inne na stołówce lub cukierni.

Wyposażenie a charakter lokalu

Wyposażenie kuchni gastronomicznej to klucz do sukcesu, by urządzić dobrze prosperujący lokal. Do restauracji z ogródkiem potrzebne będą odpowiednie meble, koce i lampa owadobójcza, do stołówki bemary i wózki, a do kawiarni profesjonalny ekspres do kawy. Każdy detal może mieć w tym przypadku duże znaczenie, dlatego przygotowanie listy zakupów może być bardzo pomocne. Następnie warto zrobić zakupy u jednego z wiodących dostawców wyposażenia dla  takich branż jak gastronomia czy usługi cateringowe.

Wyposażenie kuchni gastronomicznej – podział na podstawowe kategorie

Niezbędne urządzenia kuchenne. W tej grupie znajdą się m.in. piec, frytownice, kuchnie gastronomiczne, roboty kuchenne i płyty grillowe – są one niezbędne w większości lokali, ale wybór konkretnych zależy od lokalu.

Drobne akcesoria. Małe, ale ważne, często okazują się niezbędne w pracy w kuchni – to m.in. obieraczki, sita, deski do krojenia, pojemniki GN, łopatki kuchenne czy inne.

Chłodzenie. Zakupy typu lampa owadobójcza czy piec do pizzy nie są na liście zakupów każdego lokalu, ale sprzęty do chłodzenia żywności lub mrożenia –  owszem. Trzeba zainwestować m.in. w profesjonalne lodówki, schładzarki szokowe, regały chłodnicze, komory mroźnicze czy wkłady chłodzące.

Utrzymywanie ciepła. Lampa – owadobójcza i grzewcza – to wyposażenie ogródka restauracyjnego, ale każdej kuchni przydatne będą z kolei różne podgrzewacze, kociołki i bemary. W restauracji hotelowej z kolei termosy i warniki do wody, które zadbają o właściwą temperaturę wody i pozwolą przygotować napoje gorące.

Higiena. Niezwykle ważną grupę stanowią też produkty służące do utrzymania w lokalu czystości oraz higieny – jak między innymi akcesoria i detergenty do sprzątania i dezynfekcji. W tej kategorii są ponadto filtry do wody, lampa owadobójcza czy odświeżacze powietrza.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here