7 składników diety dla wegan

Dieta roślinna ma coraz więcej zwolenników. Część osób decyduje się na zmiany w sposobie odżywiania ze względów etycznych. To ich prywatny sprzeciw przeciwko przemysłowej produkcji mięsa, w której nie ma miejsca na etyczne traktowanie zwierząt. Sporo wegetarian i wegan jako powód, dla którego odmienili skład talerza podaje zdrowie.

Roślinne witaminy dla wegan

Jakie korzyści daje eliminacja produktów odzwierzęcych? Entuzjaści weganizmu wymieniają ich wiele. Większość z argumentów jest w stanie potwierdzić medycyna w badaniach pacjentów przed i po zmianie sposobu odżywiania się. Dieta, eliminująca produkty zwierzęce i odzwierzęce znacznie poprawia funkcje układu immunologicznego, zmniejsza ryzyko cukrzycy, poprawa zdrowie serca. Weganie deklarują a wyniki badań potwierdzają ich wersję, że znacznie osłabiły im się objawy alergii. Mają silniejsze kości, mniej problemów z jelitami. Badania nad nowotworami wskazują, że pacjenci na diecie wegańskiej znacznie rzadziej zapadają na choroby nowotworowe. Wbrew powszechnej opinii, weganie nie są bardziej narażeni na niedobory niektórych składników odżywczych. Witaminy dla wegan znajdują się na ich talerzu. Choć wielu profilaktycznie bierze również suplementy.

Zdrowie w 7 odsłonach

Bez jakich składników w diecie trudno byłoby zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie? Lista jest krótka, ale bardzo ważna.

1. Witamina B12

Większość osób ma jej niedobory, jednak najbardziej są na nie narażeni wegetarianie i weganie. Witamina bierze udział w wielu procesach fizycznych, w tym w metabolizmie białek i tworzeniu czerwonych krwinek. Witamina B12 to głównie ryby, wątroby i nerki. W diecie wegańskiej zawierają ją produkty fermentowane (sojowe), glony i drożdże. Co ciekawe, zdolność wchłaniania witaminy B12 maleje wraz z wiekiem. Dietetycy zalecają jej suplementowanie osobom po 50 roku życia.

2. Witamina D

Rozpuszczalna w tłuszczach. Doskonała w absorpcji wapnia i fosforu z jelit. Ma wpływ na wiele funkcji organizmu, poprawia odporność, nastrój a nawet pamięć. Pomaga w regeneracji mięśni, łagodzi alergie i wiele problemów skórnych. Niewiele produktów naturalnych ma ją w swoim składzie, głównie te, pochodzenia zwierzęcego. Witaminę D wytwarza słońce. Już 15 minut ekspozycji daje jej dzienną dawkę. W pochmurne dni powinno się ją suplementować.

3. Kwasy tłuszczowe Omega-3 w 3 kategoriach: ALA, DHA i EPA

Weganie mają tendencje do folgowania sobie z tłuszczami. Nie zawsze są one odpowiedniej jakości. Warto sięgać po oleje takie, jak kukurydziany, słonecznikowy, sojowy, szafranowy i sezamowy. Zdrowe tłuszcze zawierają także orzechy włoskie oraz siemię lniane. To drugie, jeśli jest obrabiane na zimno, nie traci swoich właściwości.

4. Jod – kluczowy dla tarczycy i kontroli metabolizmu

Szukając witamin dla wegan warto sięgać po suplementy, które zawierają jod. Jego niedobory mogą prowadzić do osłabienia, depresji, otyłości a nawet nieodwracalnego upośledzenia umysłowego. Weganie są bardziej narażeni na niedobory jodu niż wegetarianie. W ich diecie nie może zabraknąć soli jodowanej oraz wodorostów.

5. Żelazo, czyli istotny składnik hemoglobiny

Niezbędny do właściwego wzrostu, regeneracji i rozwoju komórek. Niedobory powodują osłabienie oraz anemię. Żelazo występuje w postaci hemowej i niehemowej. To drugie znajduje się w roślinach, ale jest trudniej przyswajalne. Jego niedobory uzupełnią warzywa kapustne, fasola, groch, suszone owoce, orzechy i nasiona. Również zboża, pieczywo pełnoziarniste i niektóre mleczka roślinne. Niepotrzebne suplementowanie żelaza może przynieść wiele szkody.

6. Wapń. Minerał niezbędny do prawidłowego wzrostu zębów i kości

Potrzebny także w układzie krwionośnym i nerwowym. ego zapotrzebowanie rośnie z wiekiem. Cenne dla wegan źródła wapnia obejmują kapustę chińską bok choy, jarmuż, rzeżuchę, brokuły, ciecierzycę, tofu oraz wzbogacone mleczka lub soki roślinne. Weganie są podejrzewani o niedobory wapnia. Część z nich broni się, że mają mniejsze zapotrzebowanie na ten minerał. Badania nad zagadnieniem trwają.

7. Cynk. Wspomaga metabolizm oraz odporność

Jest niezbędny w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Wycisza, działa antydepresyjnie. Weganie mają z nim problem, ale mogą ewentualne niedobory uzupełnić. Wystarczy wzbogacić dietę o całe ziarna, kiełki pszenicy, tofu, chleb z kiełkami, rośliny strączkowe, orzechy i nasiona. Ich moczenie sprzyja lepszemu wchłanianiu cynku.

Witaminy dla wegan w wersji suplementów warto konsultować z dietetykiem lub lekarzem.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here