ile piec ciasto francuskie

Ciasto francuskie to klasyk europejskiej kuchni. Idealne na deser czy szybki, nieskomplikowany obiad świetnie nadaje się do mrożenia. Ile piec ciasto francuskie aby zachować jego naturalna chrupkość?

Ciasto francuskie wymaga pewnych kulinarnych umiejętności dlatego rzadko porywają się na jego samodzielne wyrabianie nieprofesjonalni kucharze. Wykonanie go jest także procesem bardzo czasochłonnym – gotowy produkt uzyskuje się dopiero po dwunastu godzinach od wyrobienia. Uniwersalny smak pozwala jednak na wielorakie wykorzystanie rozwarstwionych kruchych płatków w kuchniach całego świata, dlatego najczęściej ciasto spotkać można w postaci mrożonej.

Charakterystyczne rolki zawiniętego w pergamin i celofan znaleźć można w każdym sklepie pełnym artykułów spożywczych. Głęboko mrożone, spokojnie może poleżeć w zamrażarce czekając na swój moment. Dobrze mieć go w zapasach, bo z powodu niskiej ceny, uniwersalnego zastosowania i łatwości w przygotowaniu ratuje z opresji niejedną panią domu w trakcie wizyty niespodziewanych gości.

Ciasto francuskie – zrób to sam

Do przygotowania ciasta warto wykorzystać różne gatunki mąki, taki zabieg skraca obróbkę termiczną i o ile piec ciasto francuskie z jednej mąki trzeba dłużej, mieszanie różnych gatunków, na przykład popularnej krupczatki z mąką pszenną skraca ten proces znacząco. Oprócz mąki do przygotowania ciasta potrzebujemy szklankę zimnej, osolonej wody i masło.

Tłuszcz częściowo rozpuszczamy w rondelku, a gdy zacznie skwierczeć wraz ze słoną wodą dodajemy do miseczki z przesianą mąką. Następnie zagniatamy, owijamy folią i odkładamy na dwie godziny do lodówki w celu schłodzenia. To samo robimy z resztką masła. Ucieramy je na gładką masę, formujemy kwadrat i odstawiamy do lodówki.Po tym czasie wyjmujemy produkty.

drożdżówki

Na rozwałkowanym kwadracie ciasta układamy chłodzone masło i zawijamy w kopertę. Dalej wałkujemy, a następnie składamy na trzy i znów chowamy do lodówki. Proces ten powtarzamy kilkukrotnie, do momentu aż nasze ciasto nie będzie przypominało cieniutkich jak kartka, suchych prostokątów ciasta. Gdy już będzie gotowe, czas pomyśleć o tym ile piec ciasto francuskie.

Pasztecik albo rogalik, czyli z czym ciasto francuskie

Wszystko zależy od tego jak chcemy wykorzystać nasze ciasto. Od rodzaju nadzienia i formy wypieku zależeć będzie jak długo będziemy piekli nasze smakołyki. Nie bez znaczenia jest czy stosujemy kuchenkę z termoobiegiem czy bez. Te wyposażone z termoobieg znacząco skracają czas pieczenia. Chrupkość i wyrośnięcie naszego ciasta zależne są od rodzaju dodanych składników. Im mniej znajdzie się ich na naszym cieście tym lżejszy i bardziej chrupki pozostanie nasz wypiek.

Ważna jest także konsystencja dodatków. Mokre, ciężkie mięsa z dodatkiem warzyw mogą sprawić, że ciasto namoknie od soków i straci swą kruchość. Nawilżone ciasto francuskie także nie wyrasta ładnie, tworząc wrażenie spłaszczonego zakalca. Tarty na cieście francuskim to także nietrafiony pomysł. Zbyt suchy, tekturowy spód źle sprawdza się w tym wydaniu. Idealne rozwiązanie to suche lekkie dodatki. Warto wierzch ciasta posmarować przed pieczeniem kurzym białkiem, wtedy nasz wypiek nabierze apetycznego połysku.

Ile piec ciasto francuskie i w jakiej temperaturze

W kwestii temperatury pieczenia ciasta francuskiego, zalecenia są dość sztywne. Idealna temperatura mieści się w przedziale 160 do 200 stopni Celsjusza. Najlepiej jednak samemu, na bieżąco w trakcie pieczenia sprawdzać w jakim stanie jest nasze ciasto, bo wartości podawane w przepisach są raczej przybliżone. Nie wystarczy bacznie przyglądać się naszym wypiekom przez szybę piekarnika, aby ocenić stan wypieku warto otworzyć piekarnik i ostrożnie wbić w strukturę wypieku drewniany patyk.

ciasto francuskie

Może to być zwykła wykałaczka lub bezpieczniej (gorąca para może nas poparzyć) długi patyczek do szaszłyków. Delikatnie wbijamy go w strukturę cista, tak aby nie uszkodzić całości i szybko wyjmujemy. Jeżeli patyczek pozostaje suchy – wypiek jest już gotowy. Jeżeli jest mokry, warto poczekać jeszcze kilka minut i powtórzyć operację. Warto pamiętać także o prostych zasadach przy obliczaniu temperatury naszego wypieku.

Znaczenie ma tu na przykład temperatura piekarnika przed włożeniem do niego potrawy. Nagrzany wcześniej piekarnik skraca proces pieczenia o 5 do 10 minut. W przypadku korzystania z termoobiegu, temperaturę pieczenia należy obniżyć o jakieś trzydzieści stopni. Ile piec ciasto francuskie, aby zachować jego smakowe walory? Zależnie od rodzaju dodatku, około 15 do 30 minut.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here