ekspres do kawy

Kawa w Polsce pojawiła się w XVII wieku, jako nieco mętny i bardzo gęsty napój. Co ciekawe, pita była niekiedy przez kostkę cukru, która trzymana w ustach działała jak filtr i oddzielała fusy, osładzając gorzki smak. To oryginalne zestawienie zyskało grono miłośników i przeciwników, nie ulegało jednak wątpliwości, że najlepiej smakowało w dobrym towarzystwie. Obecne kawy różnią się nie tylko konsystencją, ale też smakiem i aromatem. Nie musisz już cedzić ich przez kostki cukru, wystarczy, że masz ekspres. Sprawdź jakie kawowe napoje możesz przygotować, aby zaskoczyć domowników nowymi smakami.

Dyniowe szaleństwo

Z dyni robimy placki, zupy, ciasta, a co powiecie na kawę? Pumpkin Latte jest coraz bardziej popularna. Gwarantujemy, że gdy choć raz ją wypijesz, chętnie powrócisz do tego przysmaku! Aksamitna, aromatyczna i słodka, a do tego łatwa do przygotowania – czego chcieć więcej? Składniki, które będą ci potrzebne:

  • kawa w kapsułce – najczęściej używa się espresso, możesz spróbować korzennych mieszanek, które podkreślą dyniowy smak.
  • 3 łyżki puree z dyni
  • pół szklanki mleka
  • przyprawy – cynamon, gałka muszkatołowa, goździki i imbir (wszystkie mielone)
  • 1 łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
  • bita śmietana (opcjonalnie)

Puree wymieszaj z przyprawami, syropem klonowym, ekstraktem waniliowym oraz odrobiną mleka. Przelej do wysokiej szklanki – pamiętaj, żeby zrobić to przez sitko, aby pozbyć się grudek z dyni. Następnie dodaj spienione mleko oraz zaparzoną kawę. Mleczna pianka doskonale zastąpi ci bitą śmietanę, jeśli jednak wolisz wersję słodszą, dodaj ją na wierzch napoju.

Korzenny klimat

Nie będzie odkrywczym stwierdzenie, że zimą mniej chętnie wychodzimy na zewnątrz,
a spotkania towarzyskie organizujemy raczej w domowym zaciszu w domu. Mając ekspres do kawy przenieś kawiarnię do wnętrza swojego mieszkania i rozkoszuj się nią razem z przyjaciółmi. Idealnym pomysłem na rozgrzanie jest zimowa kawa korzenna. Potrzebne będą:

  • korzenne przyprawy – użyj własnej kompozycji na przykład imbir, kardamon, cynamon lub skorzystaj z gotowych mieszanek.
  • espresso – może być to kawa w kapsułce albo w innej ulubionej przez ciebie formie
  • mleko – ważne, żeby było spienione. Idealną lekką piankę przygotujesz
    bez wysiłku na przykład za pomocą profesjonalnego spieniacza do mleka.
  • słodzik (opcjonalnie) – jeżeli słodzisz napoje, użyj miodu, melasy lub syropu
  • szczypta kakao

Zaparz espresso. Przyprawy i wybrany słodzik dodaj do kawy lub mleka. Przełóż piankę z ze spieniacza do filiżanki i posyp kakao. Gotowe!

Czekoladowa rozpusta

Czekolada i kawa to duet uwielbiany przez wielu! Co otrzymasz z połączenia tych dwóch apetycznych składników? Oczywiście przepyszną mochę – czekoladową odmianę klasycznego caffè latte. Jej zrobienie nie jest skomplikowane, wystarczy ci ekspres do kawy i składniki z poniższej listy:

  • espresso
  • mleko zwykłe lub roślinne
  • gorzka czekolada
  • miód (opcjonalnie)

Zacznij od zaparzenia espresso w ekspresie, następnie podgrzej i spień mleko. Do tworzenia oryginalnych przepisów kawowych użyj Nespresso Barista – urządzenia, w którym znajdziesz mnóstwo inspiracji na różne napoje. Kolejny krok to rozpuszczenie czekolady w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę wlej do ulubionego kubka, dodaj kawę, miód, a na wierzch mleczną piankę i ciesz się swoją mochą.

Kawa w kapsułce, którą przygotuje dla nas profesjonalny ekspres, zawsze smakuje tak samo – po prostu wybornie! Warto jednak wykorzystać jej potencjał, aby odkrywać nowe, nieznane wcześniej smaki, rozbudzać kulinarna kreatywność i szukać nowych połączeń. Istnieje spora szansa, że niektóre z nich szybko staną się tymi ulubionymi!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here