Kawa mrożona

Filiżanka aromatycznej, gorącej kawy to zapowiedź udanego dnia. Jednak, gdy żar leje się z nieba wybieramy przeważnie zimne napoje, które zapewnią ochłodę. Miłość do smaku kawy i mocne orzeźwienie nie muszą się wykluczać. Wręcz przeciwnie – mogą idealnie ze sobą współgrać. Udowadnia to mrożona kawa, idealna na letnie, ciepłe dni.

Jak powstała kawa mrożona?

Istnieje wiele legend na temat korzeni mrożonej kawy. Jak to często bywa, powstała przez przypadek w wyniku eksperymentów. Jedna z legend mówi, że została pierwszy raz przyrządzona przez Greków w 1957 roku, kiedy spopularyzowano kawę rozpuszczalną ze smakowymi dodatkami. Jeden z baristów z braku gorącej wody, wykorzystał zimną, a następnie wymieszał gotową kawę rozpuszczalną z mlekiem i cukrem. Podobno tak powstała pierwsza kawa frappe. Inna wersja sięga XVII wieku, kiedy żołnierze z tureckiej armii eksperymentowali z ziarnami kawy, mieląc, a następnie zalewając zimną wodą.

Popularność mrożonej kawy szybko rosła jako smakowa nowinka. W pierwszej kolejności zyskała liczne grono fanów w krajach azjatyckich, a następnie Stanach Zjednoczonych i w Europie. Kawa frappe była także chętnie wybierana przez młodzież jako alternatywa dla zimnych napojów gazowanych.

Metody przygotowywania mrożonej kawy

Obecnie istnieje wiele metod przygotowywania mrożonej kawy. W Europie największą popularność zdobyło frappuccino, czyli mleczna, słodka kawa z dodatkiem bitej śmietany, lodu i syropu smakowego. Delikatniejszą wersję zaproponowali Japończycy, zalewając lód świeżo zaparzoną, gorącą kawą. Jest to jedna z najprostszych metod przygotowywania mrożonej kawy. Jak jeszcze możemy przygotować tradycyjne frappe? Cierpliwi kawosze mogą wypróbować zaparzanie kawy na zimno. Należy wymieszać zmieloną kawę z wodą i schładzać w lodówce przez całą noc. Warto wiedzieć, że kawa parzona na zimno zawiera więcej kofeiny. Z czego to wynika? Zmielone ziarna przez wiele godzin absorbują kofeinę zanim zostaną przefiltrowanie.

Freddo – najlepsza spośród mrożonych kaw

Ręczne przygotowywanie mrożonej kawy może być nieco kłopotliwe, a efekt niejednakowy. Wszystko zależy od jakości ziaren kawy i stopnia zmielenia. Podstawą jest oczywiście idealne espresso, które możemy zaparzyć w ekspresie i wykorzystać do przygotowania tradycyjnego frappe. Wystarczy zaparzyć espresso do szklanki z lodem i wodą gazowaną.

Zdaniem wielu baristów, jedną z najlepszych i najbardziej aromatycznych kaw mrożonych jest freddo. W tym przypadku wykorzystuje się wysokiej jakości świeżo zmielone ziarna. Espresso warto zaparzyć w ekspresie ciśnieniowym, by uzyskać głęboki i wyrazisty smak oraz gęstą cremę. Następnie należy dodać do gotowej kawy cukier, wlać całość do shakera wypełnionego kostkami lodu i potrząsnąć kilka razy do pokruszenia lodu. Tak przygotowany napój wlewamy do szklanki i w razie potrzeby uzupełniamy kostkami lodu.

Sklep Nespresso – idealna mrożona kawa prosto z ekspresu

Orzeźwiającą, mrożoną kawę przygotujemy w ekspresie kapsułkowym w dosłownie kilka chwil. Kawa w kapsułce jest specjalnie palona, aby zachowała delikatne nuty smakowe i aromatyczne. Aby przygotować doskonałe frappe wystarczy tylko ekspres i odpowiednie kapsułki. Jedną z nowości godnych uwagi są kapsułki od Nespresso Ice Barista Freddo Delicato. Kawa w kapsułce posiada cytrusowe nuty, które zapewniają orzeźwienie, pozostawiając na podniebieniu delikatny, owocowy posmak. Sklep Nespresso oferuje szereg wysokiej jakości kaw ukrytych w małych kapsułkach. Wykorzystując kapsułkę Freddo Delicato z serii Nespresso Barista Creations, możemy przygotować ten mrożony i delikatny w smaku specjał w ciągu kilku chwil!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here