Zdarza się, że nie mamy czasu na przygotowywanie obiadów dla całej rodziny i spędzanie całego popołudnia w kuchni. Na szczęście jest proste rozwiązanie, czyli pożywne i smaczne zupy, które można przygotować w mniej niż godzinę. Oto kilka przepisów, które z pewnością zasmakują naszym bliskim!
Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa to prawdziwy klasyk! Nic dziwnego – jest bardzo smaczna, rozgrzewająca i aromatyczna. Doskonale smakuje od razu po przygotowaniu oraz na drugi dzień. Można ją podawać zarówno z drobnym makaronem, jak i ziemniakami. Przepis na zupę ogórkową:
- Bulion na żeberkach WINIARY (2 kostki)
- marchew, por i seler (100 g)
- kiszone ogórki (3 sztuki)
- makaron kolanka (80 g)
- śmietana 18% (100 ml)
- mąka pszenna (1 łyżeczka)
- koperek (1 pęczek)
W pierwszej kolejności należy rozpuścić kostki bulionowe w jednym litrze wrzącej wody. Marchew, pora i selera obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub w półplasterki. Ogórki kroimy w plastry lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchew, por i seler dodajemy do bulionu i gotujemy przez około 15 minut. Następnie dodajemy ogórki, surowy makaron i gotujemy kolejne 15 minut. Śmietanę mieszamy z mąką, dolewamy kilka łyżek gorącej zupy i wlewamy do garnka. Jeszcze chwilę gotujemy i zdejmujemy z ognia.
Zupa krem z dyni
Zupa krem dyniowa jest równie prosta i szybka w przygotowaniu. wspaniale smakuje, rozgrzewa i doskonale prezentuje się na stole. Możemy do niej dodać makaron, ziemniaki lub grzanki. Wszystko zależy od upodobań. Do przygotowania zupy będziemy potrzebowali następujących składników:
- WINIARY Przyprawa do zup, sosów, sałatek (4 łyżki)
- dynia (2 kg)
- marchew (2 sztuki)
- czosnek (5 ząbków)
- imbir świeży (1 łyżeczka)
- natka pietruszki lub kolendra (1 pęczek)
Dynię i marchewkę obieramy i kroimy w dużą kostkę. Warzywa przekładamy do miski i mieszamy z przyprawą, łyżką oliwy i czosnkiem. Rozkładamy całość na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy do miękkości w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu przekładamy warzywa do garnka, zalewamy dwoma litrami wrzątku i gotujemy przez około 20 minut. Zupę blendujemy, doprawiamy imbirem i przyprawami. Doskonale smakuje z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, a także chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Zupa – krem cebulowy
Kolejną pyszną propozycją jest zupa cebulowa. Warto ją przygotowywać szczególnie w okresie jesienno-zimowym, ponieważ doskonale smakuje i rozgrzewa. Do przyrządzenia zupy będziemy potrzebowali następujących składników:
- rosół drobiowo-warzywny (1 kostka)
- bulion grzybowy (1 kostka)
- ziemniaki (8 sztuk)
- cebule (4 sztuki)
- olej ( 4 łyżki)
Należy pokroić cebulę w kostkę i zeszklić na oleju w garnku. Następnie obieramy, kroimy ziemniaki w kostkę i wrzucamy do garnka. Całość zalewamy wodą, dodajemy kostki rosołowe i gotujemy do momentu, aż ziemniaki staną się miękkie. Po ugotowaniu miksujemy na gładki krem. To wszystko! Zupę cebulową można podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub smażoną kiełbasą.