Jak zrobić samodzielnie gorącą czekoladę?

Gorąca czekolada to pyszny deser, który rozgrzewa nasze ciało i poprawia humor. Uwielbiany przez Francuzów afrodyzjak, ma szerokie zastosowanie w kuchni. O czym jednak należy pamiętać, przygotowując gorącą czekoladę?

Dodatki

Aby deser był aromatyczny i oryginalny warto pokusić się o przygotowanie ciekawych dodatków. Świetnie sprawdzi się tutaj odrobina cynamonu lub imbiru. Możesz wykorzystać również aromatyczne i korzenne przyprawy. Więcej inspiracji znajdziesz na stronie Najlepszewkuchni.pl.

Dobra jakość składników.

Gorąca czekolada powinna być przygotowana z wysokiej jakości produktów. Warto wybrać mleko pełnotłuste i osiemnastoprocentową śmietanę. Pamiętaj, że chcesz przygotować napój, a nie sos. Przy wyborze czekolady, kieruj się własnym gustem. Polecamy jednak tę, która zawiera co najmniej siedemdziesiąt procent kakao.

Tłuste mleko

Czekolada powinna być rozpuszczona w pełnotłustym mleku. Dzięki temu podkreślamy smak czekolady. Mleko o mniejszej zawartości tłuszczu pozwoli nam uzyskać mniej kaloryczny deser.

Przygotowanie

Aby zrobić gorącą czekoladę dla dwóch osób, potrzebujesz:

  • pół litra mleka
  • 100 ml śmietany 18%
  • 70 gram czekolady o zawartości kakao około 70%, drobno posiekanej
  • 30 gram czekolady mlecznej, drobno posiekanej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczyptę soli

Około 150 ml podgrzej na średnim ogniu, a następnie dodaj czekoladę i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Na koniec dodaj śmietanę. Kiedy całość będzie gorąca, wsyp odrobinę cynamonu i soli. Przed podaniem napoju, jeszcze raz wymieszaj energicznie całość.

Jeśli nie masz czekolady, nie martw się. Na stronie https://najlepszewkuchni.pl znajdziesz przepis, dzięki któremu przygotujesz deser na bazie kakao. Decydując się na takie rozwiązanie, wykorzystaj:

1 litr mleka
1/2 szklanki kakao
1/4 szklanki mąki
1 litr wody
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
1/2 łyżeczki solu

Do garnka wsyp kakao i resztę suchych składników, a następnie wymieszaj je z niewielką ilością wody. Gotuj całość przez piętnaście minut, a następnie dodaj mleko i zagotuj.

Jak widzisz, jest kilka przepisów na przygotowanie gorącej czekolady. Sama wybierz, czy zależy Ci na intensywnym smaku albo mniej kalorycznym deserze. Niezależnie od tego, którą opcje wybierzesz, na pewno umilisz sobie wolny czas odrobiną słodyczy.

[Głosów:1    Średnia:5/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here