Pyszne przekąski

Chyba każdy zgodzi się ze stwierdzeniem, że specjalne okazje wymagają specjalnej oprawy. Podczas przygotowań do domowego przyjęcia, menu jest jednym z najważniejszych punktów – nie bez powodu. Wspólne posiłki łączą i sprzyjają dobrej zabawie, dlatego warto zadbać o to, by podczas specjalnych okazji na stole królowały wyśmienite przekąski. Czym zadziwić swoich gości? Przyda się niejeden przepis na przekąski!

Sięgnij po odrobinę orientu

Specjalne okazje, takie jak impreza sylwestrowa, rocznice czy urodziny to doskonały moment, by wprowadzić do swojego kuchennego repertuaru odrobinę nowości. Dobrym pomysłem będzie przepis na przekąski delikatnie orientalne, rodem z Bliskiego Wschodu, np. na kebaby kofta, czyli mielone mięso smażone lub pieczone na patyku. Do przygotowania 10 sztuk potrzeba około pół kilograma mięsa mielonego – oryginalnie wykorzystuje się w tym celu mięso jagnięce, jednak z powodzeniem można zastąpić je innym, np. mieszanką mięsa z indyka i wieprzowiny. Inne niezbędne składniki to jajko, świeży imbir, kolendra i mięta, a także przyprawy, takie jak kmin rzymski, chili i słodka papryka. Wszystkie składniki można wymieszać ze sobą przy pomocy łyżki lub dłoni, dorzucając starty na tarce imbir oraz posiekane zioła. Po przygotowaniu mięso należy nałożyć na patyki do szaszłyków, oblepiając je, a następnie smażąc na rozgrzanym oleju.

Kebaby kofta warto podawać z aromatycznym dipem cytrynowo-miętowym: zestawienie soczystego mięsa ze świeżym sosem usatysfakcjonuje każdego gościa. Do jego przyrządzenia można wykorzystać majonez Pudliszki i jogurt grecki. Orzeźwiającego smaku dodadzą sok, otarta z cytryny skórka i posiekane liście mięty, a majonez Pudliszki nada odpowiedniej konsystencji.

Przepis na przekąski w azjatyckim wydaniu

Krewetki doskonale sprawdzają się jako elegancka przekąska – są pyszne, wygodne do zjedzenia i pięknie prezentują się na talerzu. Warto więc sięgnąć po nie, przygotowując przekąski sylwestrowe. Przepisy na przystawki z krewetek proponują różne sposoby przygotowania: można je obsmażyć lub zapanierować, przyprawiając w stylu śródziemnomorskim lub azjatyckim. Jeśli chcesz uzyskać nieoczywisty i odświeżający smak, zamarynuj krewetki w soku wyciśniętym z limonki zmieszanym z solą, czosnkiem i chili. Następnie obtocz je w mące, jajku i zapanieruj w bułce tartej. Po obsmażeniu na gorącym oleju krewetki staną się chrupiące na zewnątrz i aksamitne w środku. Możesz podawać je z kwaskowatym lub delikatnie słodkawym dipem. Alternatywą dla tej panierowanej przekąski są szaszłyki z krewetek marynowanych w soku pomarańczowym z odrobiną czosnku, miodu i słodkiej papryki. Należy nabijać je na patyki do szaszłyków na przemian z kawałkami papryki, a następnie piec lub grillować przez 5-8 minut. Niesamowita prezentacja zachęci do jedzenia, a połączenie słodko-kwaśnych nut smakowych pomoże wczuć się w klimat krajów azjatyckich.

Czy spodobał Ci się któryś z naszych pomysłów na szybkie dania na przyjęcie i przekąski sylwestrowe? Przepisy są pełne wyjątkowych smaków i na pewno przypadną gustu Twoim gościom. Smacznego!

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here