Planując tygodniowy jadłospis powinniśmy mieć na uwadze swoje zdrowie. Poszczególne składniki odżywcze mają za zadanie zapewnić optymalne warunki do funkcjonowania całego organizmu. Z tego powodu niezbędne jest stosowanie się do podstawowych zasad. Ogromną podpowiedzią mogą być tu zalecenia wydawane przez organizacje zajmujące się zdrowiem. Jednak wszelkie wątpliwości możemy skonsultować również z lekarzem lub dietetykiem. Jest to szczególnie polecane w przypadku występowania dolegliwości lub przewlekłych chorób. Często wpływa to na zapotrzebowanie organizmu oraz wymusza na nas odpowiednie dostosowanie diety. Przy pomocy poszczególnych składników jesteśmy w stanie znacznie zniwelować objawy. Warto korzystać z takiej możliwości. W przypadku wielu schorzeń prawidłowo ułożony jadłospis jest integralną częścią leczenia. Wszystkie produkty jakie spożywamy mają ogromny wpływ na przebieg metabolizmu. Z tego powodu warto dbać, aby pokarmy były wysokiej jakości. Na jedzeniu nie powinniśmy oszczędzać. Kupowanie lepszych wyrobów może znacznie ograniczyć ilość użytych konserwantów. Przełoży się to na mniejsze zanieczyszczenie organizmu. Szczególnie zauważalne będzie to w przypadku mięs oraz nabiału. Różnica może być wyczuwalna nawet w smaku. Warto nauczyć się czytać składy i świadomie wybierać konkretne produkty. Znacznie ułatwi nam to eliminację zbędnych związków, które nie wpływają dobrze na ciało. Powinniśmy również ustalić ile posiłków dziennie zamierzamy zjadać. Jest to bardzo indywidualna kwestia. Z tego powodu warto przyjrzeć się potrzebom organizmu i wyczuć co sprawdza się u nas najlepiej. Jedną z opcji jest rozplanowanie nawet pięciu potraw oraz mniejszych zdrowych przekąsek pomiędzy nimi. Jednak równie dobrze możemy ograniczyć się do jednego okna żywieniowego. Poza nim dopuszcza się jedynie picie wody. Ciało ma wtedy czas na oczyszczanie. W wielu przypadkach wpływa to pozytywnie na zaspokojenie głodu i znacznie przekłada się na ilość pozyskanej energii. Jednak niezależnie od liczby posiłków powinniśmy dbać, aby były pełnowartościowe. Tylko wtedy kompleksowo zaspokoją potrzeby organizmu. Przełoży się to na ogólne odżywienie oraz stan poszczególnych układów. Wiele substancji może być w pełni przyswajanych tylko w obecności innych, ściśle określonych związków. Warto mieć to na uwadze w trakcie komponowania potraw. Przykładem takiej zależności jest kilka grup witamin, które potrzebują tłuszczy, aby się rozpuścić. Dopiero w takiej formie mogą być wykorzystane w ciele człowieka. Z tego powodu układanie diety powinno uwzględniać również szczegółowe rozpisanie konkretnych produktów. Uznaje się, że każdy posiłek musi zawierać związki ze wszystkich trzech grup makroskładników. Dla ułatwienia nie musimy zbyt mocno skupiać się na węglowodanach. Ich pozyskanie nie jest wcale trudne. Równocześnie niedobory nie są w żaden sposób groźne. Organizm dysponuje specjalnymi szlakami metabolicznymi, które produkują te związki w przypadku zbyt małej podaży. O wiele ważniejsze jest pilnowanie dawki białka. Zawarte w nim aminokwasy odpowiadają za liczne funkcje w ciele człowieka. Biorą udział w regeneracji i odbudowie tkanek. Jest to proces zachodzący nieustannie i warunkujący prawidłowe funkcjonowanie wszystkich narządów. Równocześnie są istotnym składnikiem przeciwciał. Przy niedoborze może dojść do licznych zaburzeń metabolicznych, które są bardzo groźne. Nie możemy jednak skupiać się na samej dawce białka. O wiele ważniejsze są poszczególne ilości aminokwasów. Proporcje powinny być tu zachowane. Przełoży się to na stopień wykorzystania ich w ciele. Tylko w całym zestawie będą działać skutecznie. Dobrą opcją jest wprowadzenie do diety jajek kurzych. Zawierają aminokwasy w idealnych ilościach. Dostarczają wszystkie rodzaje tych substancji, które muszą być pozyskiwane z pożywienia. Jest to ogromne ułatwienie przy bilansowaniu całej diety. Innymi źródłami białka są oczywiście przetwory mleczne. Jednak najdziemy je również w niektórych roślinach. Przydadzą się tu szczególnie strączki, które mogą być równocześnie idealną bazą całego posiłku. Zapewniają nam dużą dawkę kalorii. Kolejnym bardzo ważnym składnikiem jest tłuszcz. Powinniśmy skupiać się głównie na kwasach nienasyconych. Są najlepsze dla organizmu i pozytywnie wpływają na stan zdrowia. Z tego powodu najlepszym źródłem są oczywiście oleje roślinne. Jednak równie dobrą opcją mogą być tu ryby. Zaleca się spożywanie ich nawet dwa razy w tygodniu. Oczywiście możemy robić to częściej jeśli prawidłowo wliczymy poszczególne związki do jadłospisu.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here